Reklama
 
Blog | Jan Šinglovič

Statistika nuda je

To mozna platilo az do doby, nez se Hans Rosling stal profesorem na Karolinska Institute ve Svedsku, zalozil nadaci Gapminder, vyvinul volne siritelny program na vizualizaci zdravotnickych a sociologickych dat Trendalizer a zacal objizdet svet se svymi jedinecnymi prednaskami. Na konci jedne z nich si pred udivenymi posluchaci sunda kosili, necha si prinest stary svedsky bajonet a vsune si ho po fakirsku do krku.

Jeho prezentace, styl a data jsou tak silne, ze si jej vsimla firma Google a koupila od nej, respektive od jeho nadace prava na program Trendalizer, na ktery se vyplati podivat blizeji. Jde vcelku o jednoduchy software, ktery ma pristup k velkemu objemu statistickych dat. Jeho velkou prednosti je fakt, ze vsechna data jsou zde prezentovana v case, tudiz si muzete vyvoj jednotlivych statu ci kontinentu pustit jako film. Dalsi vyhodou je take, ze databaze propojuje nekolik odvetvi, technologii (napr. pocet mobilnich telefonu na 100 obyvatel dane zeme), zdravotnictvi (umrtnost deti pod 5 let), demografie (prumerny pocet deti na zenu v produktivnim veku), ekonomie (HDP) ci ekologie. Vse si muzete promitnou podle sveho uvazeni, zvolit si ruzne ukazatele a pak pozorovat co se v case delo.

WorldHealthChart2002Preview.gif


Dalsim velmi prehlednym a jednoduchym programem, ktery byl vytvoren nadaci Gapminder je Dollar Street, ktery nam umoznuje podivat se do ruznych africkych pribytku, serazenych podle vyse prijmu jejich obyvatel. Muzete se tak porozhlednout po opravdu ruznorodych baracich, samozrejme nechybi i ty s bazenem. Kazdy pribytek je rozdelen do nekolika casti (zachod, koupelna, kuchyn, zahrada, atd.) a muzeme si kazdou z nich prohlednou panoramaticky. Bonusem je navsteva tri skol, take rozdelenych podle vyse prijmu rodicu zaku, kteri ji navstevuji. Program bohuzel nefunguje online, ale musite si ho zdarma stahnout do vaseho pocitace, download zde.

 

Reklama
ds4.gif

Uplne nejlepsim zpusobem, jak se o programech a lidech co jej vyvinuli neco dozvedet, je shlednout nekterou s volne siritelnych prednasek, ktere jeho tvurci prezentovali.

*
*
Ci neco delsiho zde.