Reklama
 
Blog | Jan Šinglovič

Africké iluze

9/10 Africanu zije v iluzi o zivote v bohatsich zemich. Nejsme na tom nahodou velmi podobne s nasimi predstavami o zivote v tech chudsich?

Setkavam se s tim skoro denne. Prosby kolemjdoucich o laptop, sehnani prace v Evrope, pozvani do USA, prispevek na skolu ci stavbu baraku. Zadosti neprichazi od nikoho koho dobre znam ci jsem mu nejak zavazan, ale od uplne cizich lidi, kteri tak reaguji pouze na barvu me pleti. Bezna predstava cloveka, ktery nikdy nevytahl z Afriky paty je, ze v Evrope je vse zadarmo, kdyz uz se pracuje, tak jen z radosti, stale se tam usmivame, nemame problemy, kdyz se nam zachce, tak se kamkoliv vydame. V nekterych zemich to vychazi z neustaleho prilivu turistu, malokdo si zde uvedomi, ze ten dotycny „safarista“ nejspis roky snil a setril, nez si tento vylet poridil. Nejvice vsak tyto mylne predstavy vychazi z filmu. Ne, ze by se jich sem tolik dostalo a kdyz uz, tak jen malo lidi je ma na cem shlednout. Dosti lidem se to ale uz aspon jednou podarilo. To, co videli bylo neuveritelne. Vse bylo na obrazovce dovoleno, nasili a triky, ktere nepobrali.

Je to uz davno, kdy se me muj byvaly kolega zeptal, co to znamena „hrat“ (acting). Ze pry videl film o nejakem konfliktu mezi zviraty a lidmi, kde slon nadhodil kokos chobotem a odpalkoval jako v baseballu. Orech dopadl do medvedova chrtanu, jenz jej vyplivl primo na hlavu agresivniho cloveka, ktery chtel  zviratum ublizit. Muj kolega se me uplne vazne zeptal, jak jen to pry ta zvirata dokazala?! Po par doplnujicich otazkach jsem zjistil, ze nevi vubec nic o efektech a animacich. No budiz, to se muze stat, jde o moderni techniku, ktera se sem jeste nedostala. Tema jsme ale rozvijeli a dalsi otazka mne sokovala jeste vice. Proc pry se uz tak dlouho valci v Iraku, proc USA nestahne vojaky a neposle tam Ramba? Hle, jake dobre a jednoduche reseni! Ze by to snad bylo tim, ze nam uz Rambo krapet zestarl? O nekolik mesicu pozdeji jsem v kancelari pustil tehdy novy film Utrpeni Jezise Krista. Kolegove zirali a zakryvali si oci. Vsichni dojednoho mysleli, ze vidi skutecneho Jezise trpiciho pod ranami, poprve videli ziveho Krista. Dodnes jim zavidim ten udiv a zkoprnelost, meli praveho diviše. Ac to byli vesmes muslimove, tak to pro ne musel byt neuveritelny zazitek. Ve snaze vysvetlit jim, ze jde jen  o film, kde se predstira a nikdo netrpi, jsem se jich zeptal, zda vedi, kdy Jezis zil. Nevedeli ani zda pred 1000 ci 50 lety. Jsou to vesele, ale trochu mrazive historky, ze?

Avsak ani Evropane na tom nejsou s predstavami o Africe nijak ruzove. Mame vzdelani, ale jsme casto ignoranty. Obcas i nahlas rikame, ze cernosi jen soulozi, vali se a kdyz maji hlad, tak jen natahnou ruku pro banan. Taky na ne obcas tohle ovoce hodime na fotbale, snad proto, aby nasim oblibenym atletum nedosly sily. Jina skupina lidi z bohatsich zemi zase Africany desne lituje a mohla by se rozkrajet, aby dala zivot za jedno tlustejsi dite. V Africe skoro denne natrefite na nejakeho „misionare“, ktery prisel zachranovat „Afričánky“ a casto nevedomky dela zlo tim, ze mistni za odmenu nuti k necemu, co se neslucuje se zdejsi tradici a kulturou. Take zde narazite na bile „khaki“ dobrodruhy, za pasem GPS a dlouhy nuz, ktery je vzdy pripraven k pouziti. Jsou vystraseni a citi se jako na Marsu plnem vetrelcu. Pri nahodnem hovoru vas muzou mit skoro za superhrdinu, kdyz jen tak jdete v zabkach a rostrhanych kalhotech. Nekteri z machru si najimaji obri multifunkcni auta a jsou v nich neustale ukryti, neudelaji venku ani krok, aby je nahodou ti mistni lidozrouti nezbastili. S takovych lidi plnych predsudku je mi zle. To radsi budu do umoru vysvetlovat, co je hrani, nez pozorovat tuhle „fašoidni“ prirozenost.

Reklama