Reklama
 
Blog | Jan Šinglovič

Bill “Šuhaj” Gates

Jen behem doby co prectete tento clanek zemrou na malarii prumerne ctyri deti. Pocet HIV pozitivnich se snad, hlavne diky ARV (Anti Retro Virus) lekum, zastavi pod 50 miliony (80% z nich v Africe; velmi hruby odhad; az 90% ze zdejsich nakazenych na test nikdy nezajde). Jeste do nedavne doby se tu neockovalo proti zakladnim “detskym” nemocem, nasledky vidite denne na ulici. Tanzanie nebyla postizena zadnou vetsi valkou, zde nepotkate lidi zmrzacene naslapnymi minami, vse ti co se “plazi” po zemi (bezne jsou ctyri cinske sandale na ctyrech tanzanskych koncetinach) jsou obeti obrny a zhoubnych malarickych kreci. Iniciativ resicich tuto problematiku je nekolik, predstavme si tri, ktere maji nemale cile a prostredky. Za prve nejtvetsi filantropicke imperium sveta, Nadace Billa a Melindy Gates; za druhe skromnejsi, ale predevsim politicky velmi uspesna Nadace Billa Clintona. Ve treti casti bych se rad venoval prispevku Bushovy administrativy a jeho tzv. "President’s Emergency Plan for HIV/AIDS Relief" (PEPFAR), ve kterem bylo prislibeno 15 miliard dolaru.

Bill Gates vydelal sve jmeni na celkem jednoduche myslence. Povysil software nejmene na stejnou miru dulezitosti s hardwarem. Kdyz k tomu jeste pripocteme slusnou davku predvidani (vize PC do kazde rodiny; sazka na operacni system), obchodniho kalkulu (kauza s Windows media player) a dobrych manazerskych schopnosti (stastny tah s rozdelenim casti akcii mezi vrcholove manazery Microsoftu) dostavame se k muzi, ktery uz jednou svet zmenil. Byl to ten digitalni. Ze se nepohybuje jen v kyber prostoru dokazuje 11 miliard dolaru, ktere byly uvolneny z “jeho” Nadace Billa & Melindy Gates od jejiho zalozeni v roce 2000. Ctyri miliardy byly zatim uvolneny na podporu americkych zalezitosti (predevsim granty na vedu a vzdelani), necelych sedm miliard dolaru putovalo na program Globalniho zdravi (Global Health), ktery se soustreduje na boj proti AIDS, malarii, tuberkuloze a financuje plosne ockovani ve tretim svete.

Zakladatel Microsoftu se podle vlastnich slov k myslence o podpore zdravotniho sektoru dostal po precteni clanku pojednavajicim o faktu, ze v Africe rocne umira milion deti na pro neho tehdy neznamy vir, ktery byl v Americe jiz davno vymycen. Behem par let se zrodil kolos jehoz financni moznosti prevysuji v dnesni dobe (predevsim diky vice nez tricetimiliardovem prislibu od Warren Buffetta) celou OSN. S touto organizaci take uzce spolupracuje na cele rade projektu (napr. s WHO a UNICEF na Globalnim spojenectvi pro vakciny a imunizaci).

Stanovil si nektere velmi troufale cile. Chce umoznit kazdemu, kdekoliv na svete narozenemu diteti ockovani proti „detskym“ nemocem. Za poslednich sest let bylo takto ochraneno kolem ctyr milionu africkych deti, 42 milionu lidi bylo ockovano proti zloutence typu B. Dalsi metou neni nic mensiho nez vekcina proti AIDS a malarii ci zkraceni lecby tuberkulozy na 3 dny.

Reseni jak toho dosahnout predstavil v kvetnu minuleho roku na pravidelnem Svetovem zdravotnickem shromazdeni v Zeneve a svou vizi shrnul do ctyr zakladnich bodu. Prvnim dulezitym krokem je navyseni vydaju smerujicich na lecbu jak pro zapadni zeme, tak i pro ty rozvojove (pomer vydaju na zdravotnictvi vuci HDP je v africkych statech obecne nizsi, ackoliv celi nejvetsim problemum). Druhym bodem je zamereni svetove vedy na zdravotnicky vyzkum. Dale Gates mluvil o nutnosti zlepsit a zjednodusit cestu leku od vedce az k lidem, kteri na nem zavisi. S tim uzce souvisi i posledni bod, ktery poukazuje na nutnost zmeny mysleni zapadnich statu v otazkach priorit vyzkumu a pomocnou ruku maji podat i farmaceuticke firmy, ktere dosud slysi pouze na penize a nevenuji se vyzkumu, ktery se jim bohate nevyplati.

Gates nedavno ohlasil svuj odchod z nejvyssich postu Microsoftu a ma se venovat pouze charite (dosud mu s nadaci pomahal jeho otec). Jeho filantropicka prace ma i sve kritiky. Predevsim po nedavnem stavnatem soustu od Buffetta je ocekavano, ze se nadace prilis zbyrokratizuje a i pres to se nezabrani zbytecnemu plytvani a zneuziti pomoci (Afrika je v tom vyhlasena). Ocekava se take, ze kvuli prosazeni svych cilu bude Gates drive ci pozdeji muset nejakym zpusobem zasahnout do politiky. Je vsak mozne ze nedavno vznikle spojenectvi s Billem Clintonem a jeho nadaci povede k urcite fuzi (v ARV lecich jiz existujici) a politicky ji zastresi prave byvaly americky prezident, ktery ma stale ve svete obrovsky vliv.

Bill Gates je mozna az moc vychytraly podnikatel, jeho Microsoft se pohybuje na hrane s monopolem, ale klobouk dolu pred tim, jak s casti svych penez zatim nalozil. Snad alespon to Vas muze pri placeni nemalych castek za operacni system tesit, v teto pomoci mate take prsty. A verte ci neverte, jsou tu hodne citit!

Reklama