Reklama
 
Blog | Jan Šinglovič

Interview se šamanem

  Minuly tyden ve stredu byl mezinarodni den venovany malarii. Ucastnil jsem se v Zeneve konference (jako posluchac) zamerene na pokrok ve vyzkumu a hlavne otazce, jak jeho vysledky dopravit az k lidem, kteri jej akutne potrebuji. Jeden prispevek me zaujal vice nez ty ostatni. Byl o vyuziti tradicni mediciny pri lecbe malarie. Hned druhy den jsem totiz odletal do male zapadoafricke zeme Guinea Bissau, kde jsou/byli prave lidovi lecitele zapojeni do projektu Rektalniho Artesunatu.

  Az 75% pripadu, nemoci v Subsaharske Africe leci lidovi lecitele ci mozna lepe receno samani. Jedni tak vysvetluji velkou umrtnost obyvatelstva, jini v tom vidi dukaz toho, ze tradicni postupy funguji a lide je berou vazneji nez zdravotni strediska a vsechny africke "pseudodoktory". Kazdopadne je tradicni medicina vsem, hlavne vesnicanum, blizsi, dostupna a jsou na ni navykli po generace. Podle vyse zminene prednasky se v africke tradicni medicine pouziva asi 2000 rostlin proti malarii, z toho neco kolem 120 se da seriozneji brat jako ucinne (stejna rostlina pouzivajici se na velkych uzemich presahujici kmeny a staty, coz se da uznat jako dukaz nejakeho ucinku). Vysledku dalsich vyzkumu bylo publikovano malo, ci  jsou jeste v plenkach.  Dosavadni trend byl lidove lecitele vypudit, lidem zakazat je navstevovat, oznacit jako vrahy, atd. V Tanzanii jsou uzemi, kde Vam malokdo prizna, ze navstivil samana, nebot se boji postihu.   

 PICT1046_res.JPG

V Guinea Bissau je podle vseho situace opacna. Vlada se spise snazi lidove lecitele zapojit do systemu zdravotnicke pece. Proto se take zdejsi projekt rozhodl samany vyuzit jako jedny z distributoru noveho antimalarickeho leku. A nevedou si veru zle. Zdravotnich stredisek je v teto zemi jen neco kolem 120 a to neni na celkovou rozlohu zeme, cca 36 000 km2, opravdu zadna slava. Prim tu tedy stale hraji oni.

Reklama

Na zapojeni tradicnich lecitelu do projektu zavadejici moderni lek muzeme najit nejeden eticky problem.  Dame-li jim do ruky opravdu ucinny nastroj pro potirani vaznych forem malarie, zlepsime tak rapidne procento vylecenych a lide se budou vracet. Co kdyz ale nebudou trpet malarii ale necim co ma podobne symptomy (zapal plic, meningitida)? Asi uzname, ze bude stale lepsi zdejsi lidi spise presvedcovat o vhodnosti navstevy zdravotniho strediska, kde nemocni budou mit moznost komplexnejsiho vysetreni a adekvatni lecby. At si jakykoliv saman rika co chce, zapal plic, po malarii druhy nejvetsi zabijak africkych deti mladsich peti let, se bez antibiotik leci opravdu spatne.  V pripade malarie je to uplne stejne. Zatim nebyla v Africe objevena zadna bylina, ktera by dokazala spolehlive (= stoprocentne) vymytit parazita Falcipara z tela a bez tohoto kroku se malarie nikdy nezbavite.  Projekt v Guinea Bissau vsak tradicni lecititele, a Rektalni Artesunate v jejich rukou, vyuziva jako "prereferral treatment", neboli dat lek a ihned poslat do nemocnice. Jeden z mych ukolu zde v okoli mesta Bissau je zjistit, jak se jim to dari.

Prijizdime do vesnice Enchugal a ptame se po Viriatu Quintundovi, ktery zde leci. Cekam nejakeho starsiho podivina, krk oveseny talismany, ale skutecnost je jina. Nachazime usmevaveho, podle desitek kolem pobihajicich prasat, kurat a koz, viditelne dobre zaopatreneho mladeho muze ve vojenske kosili. Dozvidam se, ze "nas" lek uz nema, projekt u nej skoncil, ale stale mam moznost  optat se na par podrobnosti.                                      

Viriat Quintunda, Enchugal, Duben 07  

*  *  *

  • Muzete nam rici kolik deti jste cipky lecil?

Pokud si dobre vzpominam, tak neco kolem dvanacti.

  • Zemrel z nich nekdo?

Nikdo, vsechny jsem pozdeji nasel v poradku.

  • Muzete nam popsat, jak vse presne probihalo?

Rodice prisli, ze maji nemocne dite. Zkontroloval jsem, zda ma malarii ("paludismo" se da prelozit jako malarie ci jako horecka zpusobena malarii, kdyz se pouzije "febre", muze to znamenat v podstate jakoukoliv nemoc, treba i prujem nedoprovazeny horeckou, pozn. autora), pokud jsem zjistil, ze se jedna o vaznou malarii, pak jsem se rozhodl pro tento lek. Nejdrive jsem s rodici vyplnil souhlas k lecbe a pak cipek pouzil.

  • Podle jakych priznaku jste rozhodl, ze se jedna o vaznou malarii?

Opetovne zvraceni.. (premysli, vzpomina jak byl vyskolen; PI projektu s nim chvilku diskutuje kreolskym dialektem), otupelost ci krece.. Cipek je urcen pro malarii, ktera unavuje deti.

  • Co jste delal po zasunuti cipku?

Nejakou dobu jsem dite drzel v predepsane poloze, aby cipek zase nevylezl ven, vyplnil jsem dalsi formular (datum narozeni ditete, davka, informace o priznacich, cas a datum lecby, jmeno ditete, adt.) a vsem rodicum poradil, ze musi okamzite do zdravotniho strediska, nebot tato lecba neni uplna.

  • Poslechli Vas vsichni?

Ne

  • Muzete nam rici, jak by jste dite lecil bez tohoto leku?

To nemuzu, je to me tajemstvi..

  • My nepotrebujeme vedet primo jmena rostlin, ktera k lecbe pouzivate, spise jak je aplikujete. Ci by jste je okuřoval, vtiral do kuze, macel, louhoval a pak daval pit a podobne..

Smicham rozemlete byliny s palmovym olejem, natru tim cele dite od hlavy az k pate a zabalim do deky, aby horecka presla. Pote jeste dam rodicum smes, ktera se ma pit. Take jim radim, aby zasli do zdravotniho strediska.

  • Nenapadlo Vas nekdy zkombinovat tuto tradicni lecbu s moderni?

Nikdy jsem to nemusel udelat, nebot cipek spolehlive pomahal.

  • Chtel by jste cipek pouzivat i v budoucnosti?

Ano

  • Mel jste pocit, ze mate v te dobe vice pacientu a je to tim, ze mate novy lek?

Slysel jsem, ze si to sousede pochvaluji a mel jsem take pripady, kdy me navstivili lide z dalsich vesnic, kde maji jineho lidoveho lecitele. Bylo to asi proto, ze jsem mel tento lek.

  • Nechal jste si nekdy za lecbu cipkem zaplatit?

Lide mi neplati primo v dobe lecby, kdyz se jejich stav zlepsi a maji pocit, ze je to diky me, tak mi neco prinesou. Nejcasteji prase ci slepici.

*  *  *

Tento pripad je asi ten idealni, ale neverim, ze vse co nam odpovedel bylo pravdou. Pokud by opravdu po lecbe cipkem vsechny sve pacianty posilal do nemocnice, neaplikoval by na ne take tradicni postupy, pak by se o nem jako o distributorovi dalo premyslet. Jeho velkou vyhodou je duveryhodnost pro vesnicany a snadna pristupnost. Pokud vsak dite bydli ve vesnici, ktera ma stejne daleko do zdravotniho strediska jako k tradicnimu leciteli, pak je lepsi vyrazit rovnou do prvne zmineneho. Vetsina africkych zemi take ma ci zavadi system, kdy v kazde vesnici je jeden ci dva vyskoleni zdravotnici, kteri maji zakladni leky a radi sousedum, jak pri nemocech postupovat. Jestli neni opravdu lepsi dat ucinne leky jim a pomoci tak v jejich tezkem boji proti svym tradicnim konkurentum.

Vratme se jeste na chvilku k zenevske konferenci. Behem te zminovane prednasky o tradicnich lecich se docela zhurta zvedla jedna postarsi dama a pronesla sugestivni projev o svych zazitcich ze Sierra Leone. Rekla, ze polovina deti prichazejicich do zdravotnickych stredisek umira prave na otravy spojene s uzitim ci predavkovanim tradicnimi bylinami. Shodneme se asi vsichni, ze lecit nemoc zabitim jejiho hostitele je trochu nestasne. Pripomina to cimrmanovsky zpusob boje proti bolesti.. take koncil smrti.