Reklama
 
Blog | Jan Šinglovič

Vira v boha v Africe zabiji

Kdyz se narodite v busi, nemate vzdelani a zadnou vizi do budoucna, pak je vira v jakehokoliv boha Vasi jedinou nadeji a podporou. V africkem kostele se stale opakuje, ze si nemate kvuli chudobe a nemocem zoufat, jen verit, a jakkoliv Vas zivot bude mizerny, o to vice budete po smrti odmeneni. Kdyz opravdu nic nemate, pak se jevi tato vira jako jedina mozna, je to motor, ktery Vas mimo hlad pohani k sadbe kukurice ci shaneni vody. Buh je popisovan jako vsemocny, neomylny a ptat se proc zrovna ja jsem se narodil v Africe je hrich. Na vse je vlastne jen jedna odpoved; kolikrat jsem ji uz slysel.. “If god wishes..”

Kdyz si buh bude prat, pak budu bohaty. Kdyz si buh bude prat, pak me dite neumre na malarii. Kdyz si buh bude prat, nestanu se HIV pozitivnim i pres to, ze jsem nepouzil kondom. Kdyz si buh bude prat, urodi se letos tolik kesu orechu, ze nebudu muset cely rok nic delat. Kdy si buh prat nebude, pak budu chudy, hladovy, nakazeny a o deti prijdu. Ze jsem se na me umirajici dite jen koukal a nic nepodnikl? Vzdyt si to tak buh pral a ja pak stejne prijdu do nebicka..

Vira v boha tu nemotivuje, ale spise uspava. Papez je stary dedek a jeho jedine „Ano“ kondomum, by do budoucna zachranilo miliony zivotu. Vzdyt vsichni tihle lide v boha opravdu veri, je to vira dosti naivni, ale zato silna. Kdyby jen ten knez mohl o kondomech promluvit, to by byla motivace. To by se to pak vyklepanym dobrovolnikum, kteri vydesenym vesnicanum na drevene makete ukazuji, jak kondom spravne nasadit, lepe pracovalo. Vetsina z jich jej nyni stejne nepouzije, vzdyt cirkev je proti a buh me chrani.

Ano, samozrejme, Vatikan a George Bush preci nabizi reseni. O, ano, abstinence.. delate si srandu? Muze tohle v Africe fungovat? Funguje to v Evrope? Ne, tak jsme se tehle „cernoprdelnickych“ paradigmat jiz zbavili a o kondomech alespon verejne mluvime. Mame prehled a tusime, ze jakmile se nakazime, pak jsme v tom sami. Buh nas mozna odmeni po smrti, ale my bychom spise dele zili.

Tuhle mi do kancelare ve zdejsi nemocnici prinesl jeden clovek casopis. Z dalky se zdal barevny, tesil jsem se na pocteni. Watch tower, Strazna Vez… Jehovisti .. coze? Ti blazni, kteri se ridi tim, co v pomanuti mysli nacmaral pred 150 lety nejaky ztrestely american? Ti, co rikaji, ze jejich Bible je ta nejspravnejsi? Ti duchodci co postavaji u nadrazi? Ti, co zakazuji transfuzi krve? Ti, co radsi nechaji zemrit sve malaricke dite, nez aby mu zachranili zivot prijetim cizi krve? Ti, ze jsou tady, v busi? A jakou ulevu zdejsim lidem prinaseji? Nic vic nez dalsi “If god wishes” to neni.

Reklama